זה עלול להיגמר עם תוספת של 859% בתנועה האורגנית
- SEO
- December 26, 2018
בעולם ה-SEO מעבר אתר משול למעבר דירה, באופן כללי מדובר בצעד מבורך, כזה שחייב להיעשות בצורה רוחבית וכוללנית – אחרת השינויים השליליים יורגשו מיד בגרף האנליטיקס של הדו”ח הקרוב.
אחד הרגעים המרגשים בחיי הרוטינה שלנו היא הרגע הזה בו אנחנו עוברים דירה. אותה התרגשות היא בלתי נמנעת היות ואנחנו עוברים למשכן חדש, חדש יותר, נקי יותר, יפה יותר, עם חווית משתמש עדכנית וכמובן התאמה למובייל – מקום שיהיה לנו כיף לארח את האנשים החשובים לנו. אבל, לצד אותה התרגשות ישנה גם ההתעסקות הבירוקרטית – להעביר כתובת במשרד הפנים, בעירייה, חברת חשמל ועוד צעדים חיוניים במסדרונות הבירוקרטיה שעם כל הצער שבדבר חייבים להיעשות על מנת להנגיש את המיקום המחודש שלנו. מה קורה אם לא נטפל בכל מגנוני הבירוקרטיה? אף אחד לא יידע איך להגיע אלינו.
אז בעולם ה-SEO מעבר אתר משול למעבר דירה, באופן כללי מדובר בצעד מבורך, כזה שחייב להיעשות בצורה רוחבית וכוללנית – אחרת השינויים השליליים יורגשו מיד בגרף האנליטיקס של הדו”ח הקרוב.
זה בדיוק המצב בו קיבלנו אתר גדול של מוסד ממשלתי –
(מתוך גוגל אנליטיקס)
אומנם כבר גילינו לכם את הסוף, אבל חשוב להבין את התהליכים שנדרשים להיעשות על מנת לבצע מעבר אתר בצורה אידיאלית.
אז איך קיבלנו את האתר?
בוא נאמר במילים עדינות שהמצב היה לא מיטבי. הפניות ה-301 שבוצעו היו במקרה הטוב לא נכונות ולרוב העמודים לא בוצעו כלל. מעבר להסבר הטכני, ברמה הפשוטה ביותר, תדמיינו מצב בו משתמש רגיל להיכנס לעמוד מסוים באתר כדרך קבע – וכעת עליו להתמודד עם מצב בו הוא מקבל הודעת 404 ללא שום התראה או סיבה.
ברמת ה-SEO, מעבר אתר שבוצע ללא הפניות נכונות עלול להביא למצב שמנועי החיפוש פשוט לא מבינים שהאתר החדש הוא בעצם הכתובת החדשה של האתר הישן, ושאותו התוכן פשוט עבר כתובת. כתוצאה מכך הם עלולים לא לשייך לאתר החדש את החשיבות והרלוונטיות ששויכה לאתר הישן. מצב כזה יכול להביא גם לפגיעה חמורה בכמות התנועה באופן כללי, בין אם מדובר בתנועה ישירה בנוסף לפגיעה בתנועה האורגנית (פגיעה במיקום האורגני של העמוד במנועי החיפוש).
1). אז מה עושים? קודם כל מיפוי
קודם כל חשוב להבין את המבנה ההיררכי של האתר ולאחר מכן צריך להתחיל למפות את כל העמודים “שנשארו מאחור” בזמן המעבר.
את המיפוי אנחנו עושים בעזרת:
Screaming Frog – המאפשר סריקה עמוקה לניתוח ההיררכיה והבנה עמוקה של כל הURLs באתר.
Ahrefs – שמצביע על עמודים אליהם קיימים קישורים ממקורות חיצוניים ועוזר לנו להבין חוזק של עמודים באתר.
אז מיפינו את כל העמודים המרכזיים בעלי הכוח שירדו מהאוויר ולא הופנו, אותם מיד הפננו לעמודים הרלוונטיים באתר.
לאחר מכן ניגשנו לצד הטכני – מנגנוני ה-JS לא תמיד ידידותיים למעברי אתרים שכן אופן הבנייה שלהם יכול לגרום לכך שמנועי החיפוש לא יאנדקסו דפים באתר והריי אנחנו יודעים שברגע ש-Java Script פוגש ב-SEO דברים מופלאים\קטסטרופות עומדות בתור בכדי להתממש. באופן כללי נאמר שהמטרה שלנו הייתה לפתוח לאינדוקס דפים שלא התאנדקסו עד כה. איך עושים את זה? במקרה של האתר הנ”ל היה צורך להחליף את קישורי ה-JS בקישורי HTML כך שגוגל יוכל לזחול את הקישורים, להגיע לדפי היעד, ולאנדקס אותם.
נהניתם? עוד קצת טכני.
לא היה קשה לאתר עמודים דלי תוכן באתר. לדוגמא עמודים ללא תוכן כלל, או עמודים שלא מספקים ערך לגולשים וכל וורסיה אחרת של עמוד שפוגש בחיפוש גולשים ולא מעניק מענה. החסימה של אותם דפים יוצרת תהליך Trade Off אשר מייעל את תקציב הזחילה (crawl budget) של גוגל ומגדיל באופן ניכר את החשיפה של עמודים מלאי ערך. החסימה, כמו כל פעולה שביצענו השקיפה על העמק מההר וכן הסתכלה על ההר מתוך העמק, כלומר – באופן רוחבי חסימות התבצעו ב-Robot.txt וחסימות פרטניות התבצעו ב-No Index ברמת הדף.
2). המלצות אופטימיזציה לעמודי האתר
לאחר שסיימנו עם האספקטים הטכניים עברנו לכיף האמיתי – אופטימיזציה. ערכנו מחקרי מילים בעברית ובאנגלית בכדי לזקק אילו דפים מתאימים לאילו חיפושים. לאחר מכן העברנו המלצות אופטימיזצית on-page בהתאם. ההמלצות שהועברו היו בעיקר ברמת תיקון ה-Title , Meta Description, טיפול בכותרות ארוכות מדי, כותרות כפולות וכמובן התאמתו של התוכן באתר על מנת שיעניק מענה לביטויי המפתח הרלוונטיים.
3). המלצות למתקדמים
לאחר האופטימיזציה עברנו להמלצות מתקדמות יותר:
תגיות מזהה שפה בין דפי הבית בשפות השונות – למעשה מדובר בהטמעת תגיות hreflang בכדי להתאים תוצאות חיפוש למיקום הגיאוגרפי בו הם התבצעו. באופן הכי פשוט – כשאדם באיטליה מחפש ביטוי מפתח באיטלקית, תגית Hreflang מנגישה לו את העמוד שהוא חיפש בשפה שהוא חיפש.
המלצות לתוצאות עשירות במנועי החיפוש (rich snippets) – סימנו בקוד האתר מאפיינים רלוונטיים לכל עמוד (למשל דירוג כוכבים, או תמונה רלוונטית) בכדי להפוך את תוצאות החיפוש לעשירות יותר. תוצאות עשירות יותר תופסות נפח גדול יותר בעמוד תוצאות החיפוש כאשר נוסף לזה התוצאה נראית אמינה, אטרקטיבית ובעיקר יותר מניעה להקלקה.
המלצות ל-Featured Snippets – זיהינו את השאילתות הרלוונטיות לכל עמוד, ויצרנו התאמות שונות ברמת הטקסט על מנת להיות נוכחים ב”People also ask” בעמוד התוצאות הראשון בהתאם לביטויים שיש בהם פוטנציאל חיפושים נרחב.
אופטימיזציה לתכני וידאו – וידאו נחשב לתוכן נהדר עם הרבה ערך עבור הגולשים. כמה חבל שגוגל לא סורק אותו, לכן כחלק מהעבודה, דאגנו לתמלל את הווידאו והעלנו אותו כטקסט לעמוד על מנת לאפשר לגוגל לאנדקס.
4). מחקר מילים לכל שפה
בהמשך לטיפול הנקודתי בסעיפים הקודמים, ידענו שלאתר יש פוטנציאל לעלות בתוצאות חיפוש בכל השפות הקיימות בו. בדומה לאותו איטלקי מהסעיף לעיל, רצינו גם ליצור מצב שגולש שמחפש ביטוי בשפת האם שלו יקבל תוצאה עם עמוד באותה השפה. לכן ביצענו מחקרי מילים לכל 7 השפות באתר (כולל עברית כמובן) – ובמהלך טבעי (שלא לומר אורגני) העברנו המלצות אופטימיזציה בהתאם. נוסף לאלו העברנו המלצות אופטימיזציה רוחביות המשפיעות על כלל עמודי האתר ללא תלות בשפה.
5). קישורים פנימיים
בנינו אסטרטגיית קישורים פנימיים, כאשר גם כאן ההסתכלות הייתה רוחבית. הפרקטיקה הייתה מורכבת מהמלצות שמקשרות בין עמודים פנימיים לקטגוריות האב שלהם, בצורה הזו חיזקנו את מערכת הקשרים באתר תוך הלימה לביטויי המפתח ולעולם התוכן של הלקוח.
איפה היינו, ואיפה אנחנו היום
רוצים קצת גרפים ומספרים?
אז קודם כל קצת כרונולוגיה –
משתמשים חדשים – New Users:
אז אם ניקח חודש רנדומלי, נניח מאי 2017 (תחילת הפעילות) אפשר לזהות עלייה של 915% בכניסות של משתמשים חדשים.
כל עמודי הנחיתה המובילים, בהשוואה לתחילת הפרויקט:
מלבד עליות מופרכות שעומדות על אינסוף אחוזים, ניתן לזהות עליות צנועות יותר בשיעור של 14,666% בעמודי הנחיתה המובילים של האתר.
דירוג מילות המפתח של בעלות נפח החיפוש הגדול ביותר, בהשוואה לתחילת הפעילות:
באופן כללי ניתן לסכם את הקפיצה בדירוגים מ”לא קיים” ל”לרלבנטי ביותר”.
לסיכום
מעבר אתר הוא אתגר לא פשוט הטומן בחובו לא מעט דרכים להרס עצמי בתרגום ישיר להיעלמות טוטאלית מהופעה במנועי החיפוש. ברגע שהוא מתבצע עם תהליך ברור של עבודת SEO יסודית לאורך ולרוחב תוך הסתכלות עמוקה על הדרישות של גוגל בחפיפה עם ה-User Intent של קהלי היעד, התוצאות לא יאחרו לבוא. אומנם במקרה הנדון כל פעולה שהתבצעה הביאה לשיפור משמעותי כמעט באופן מידי, אבל הראייה הייתה רחבה, הטמעות ושינויים נדרשים היו אינטנסיביים והמעקב אחר המדדים, דירוגי האתר במנועי החיפוש ורמות חשיפה היו פעולות שבשגרה.
כל אלו לא יכולים להתקיים ללא תיאום ציפיות מול הלקוח, כזה שיוצר שיתוף פעולה המגשר על פערי מידע ברמת ה-SEO ונכונות לבצע את ההנחיות בצורה רוחבית במהלך חד כיווני כלפי מעלה במדדים השונים.
מה שניתן ללמוד מהמקרה זה החשיבות העצומה שיש להפניות בצורה נכונה ומדויקת, כמו גם הווידוא החיוני להתאנדקסותם של דפים וקישוריהם וכמובן אופטימזציה טובה ברמת הדף לכל שפה ופיצ’ר שמהווים את התשתית למעבר אתר חלק.