החודש בו עלינו ממקום 32 למקום 1 בגוגל
- SEO
- April 26, 2019
הסטטוס: בחירות 2019. הרשת בוערת, כשעשרות אתרי חדשות מהחזקים בארץ מתחרים על אותם ביטויי-מפתח רותחים, כל אחת עם אייטם יותר עדכני, חריף ואפילו שערורייתי.
ובתוך כל הבלגן הזה – איך הצליח אתר-נישה לא גדול במיוחד, עם תוכן שאינו “אייטמי” ואפילו לא חדשותי- להתברג למקום הראשון על אחד הביטויים המחופשים ביותר בארץ, באחד הימים החשובים ביותר במדינה בשנת 2019?
בשתי מילים- עבודת הכנה. ובקצת יותר מילים- הכנו לכם מסמך שמפרט איך בדיוק נוצרים גרפים מופלאים כמו שתראו במקרה הבא:
מקום 32 – האתגר
הלקוח שלנו הפעם הוא עמותה ללא מטרות רווח, שעיקר מטרתה היא מחקר ואיסוף מידע בתחומי החברה השונים (כלכלה, ממשל, משפט, דת ומדינה וכדומה), למען שינוי ועיצוב מדיניות. לקראת תקופת הבחירות, אחד הביטויים הרלוונטיים אליה היה – איך לא – “בחירות 2019”; כאשר עבודת ההכנה לתקופת הבחירות החלה עוד בדצמבר, והגיעה לשיא במהלך הימים סביב הבחירות עצמן.
הפעם, עמדנו בפני אתגר ייחודי: האתר בנוי ממאמרי עומק איכותיים ומאמרי דעה, כאשר בתקופת הבחירות ה- “חמה” הרשת הייתה מוצפת בתכנים עם אופי “אייטמי”, כיאה לאתרי החדשות שנלחמים על כל ביקור באתר; כלומר, המתחרים הישירים של הלקוח העלו באותה תקופה תכנים ועדכונים רלוונטיים בתדירות של כל מספר דקות, בעוד שהלקוח שלנו העלה תכנים בעלי אופי מחקרי, בטווח של סביב 24 שעות בין מאמר למאמר. כתוצאה מכך, לא היה לאתר הלקוח שום סיכוי להיות מדורג בעבור מאמרים בודדים שכן הם לא תאמו את כוונת המשתמש באותה העת, שהגיעה מתוך צורך במידע אקטואלי בזמן אמת.
בשורה התחתונה, נקודת המוצא שלנו הייתה כזו אשר מצד אחד, “על הנייר” אופי הלקוח שלנו הוא האקטואלי והרלוונטי ביותר לתקופת הבחירות; ומצד שני, אופי האתר ותדירות התוכן לא מהווה תחרות לאתרי החדשות האגרסיביים שמתחרים על אותו הביטוי בדיוק – “בחירות 2019” :
אז מה עושים?
במקרה הזה, אבחנו את שורש הבעיה דווקא במבנה ההיררכי של האתר, מתוך הבנה שהתוכן שמוצע באתר הלקוח יכול לתת מענה רק ברמת הנושא הכללי אבל לא ברמת האייטם הספציפי.
ניגשנו למשימה המפרכת – ארגון מחדש של ההיררכיה הנושאית באתר הלקוח, תוך מיקוד בשתי פעולות מרכזיות
1. ביצוע אגרגציה וחלוקה לקבוצות לפי נושאים רלוונטיים תחת קורת גג רלוונטית לכל נושא.
2. הנגשת התוכן לגולש ולמנוע החיפוש באופן שיעזור להם לקבל מענה לשאלות בצורה הכי אינטואיטיבית וטבעית שיש.
הדרך למקום ה-1 בגוגל – אז איך זה בכל זאת קרה?
תעודת זהות:
נקודת הפתיחה: מקום 32 בתוצאות החיפוש האורגניות של גוגל.
נקודת שיא: מקום 1 (למשך ארבעה ימים).
ממוצע מיקום לאורך תקופת הבחירות מאז השינוי: מקום 2.
המיקום הנוכחי לאחר הבחירות: מקום 1.
המטרה: לחשוף כמה שיותר גולשים לכלל תכני הלקוח בנושא הבחירות בתקופה בה הנישה הספציפית הזו הייתה סופר-תחרותית; כאשר האתגר המרכזי היה נעוץ בעיקר, כאמור, באופיו של האתר.
איך לעזאזל?
מבנה האתר: אתר העמותה בנוי מעמודי לובי (עמודים המקבצים את כלל התכנים המתוייגים בנושא נתון), הבנויים כולם על פי פורמט קבוע.
עם הכרזת הקדמת הבחירות, בתאריך ה- 26.12.18, הקימה העמותה עמוד לובי לפי אותו הפורמט הישן, שמאז נתקע במקום ה-32 עם תחילת הבחירות.
התהליך: יצירת Content Pillars/Topic Clusters – שם כולל לאסטרטגיית תוכן המתמקדת בארגון של התוכן תחת אפיון קטגוריאלי, הכוללת אסטרטגיית קישורים פנימיים מדויקת ומבוססת מחקר, תוך ניצול משאבי התוכן הקיימים באתר הארגון.
בפורמט הישן, לכל נושא היה עמוד לובי נפרד שעמד בפני עצמו, כשבמקרה הטוב היה מקושר מתוך התפריט הראשי, או, במקרה הרע – לא מקושר בכלל (עמוד צף); כאשר נקודת הפתיחה של עמודי הנושא השונים באתר הייתה ניתוק מוחלט אחד מהשני, כשאינם מקושרים זה לזה כלל.
אפיון הפורמט הישן:
* עמוד תגית עם כותרתרכיב חיפוש סגור Dropdown menu מתוך אפשרויות קיימות בלבד (בלי חיפוש “חופשי”).
*חשוב לציין שהקישורים בתפריט ה-dropdown של החיפוש לא היו זחילים (קישורי JavaScript) ובעקבות כך לא יצרו מערכת יחסים בין העמודים.
* הקישורים למאמרים המתוייגים הוצבו על גבי תמונה, ולא על טקסט.
להמחשה:
כאמור, תהליך ה – Content Pillars שערכנו בשבילם, כלל את השלבים הבאים –
* אפיון עמוד לובי חדש בעל ערך מוסף לגולשים, הנאמן לכללים של אסטרטגיית התוכן ומאפשר ניווט פשוט ואינטואיטיבי לכלל התכנים המוצעים בנושא הנתון (בין אם תתי-נושאים שלמים או תכנים נקודתיים).
* מיפוי ואיחוד תכנים דומים וביצוע הפניות לעמודים עם ערך נמוך.
* אופטימיזציה ברמה היומית לכל תוכן חדש שעלה במהלך התקופה + יצירת מערך קישורים פנימיים.
שלב המחקר המקדים, ניקיון כפילויות ותחרות פנימית (קניבליזציה) –
1# מחקר מילים, מתחרים ונפחי חיפוש – הבנת הנושאים המרכזיים הכלולים בשיח/נושאי הבחירות ונפחי החיפוש שלהם.
2# מיפוי כל עמודי הנושאים באתר שעוסקים בנושא הבחירות
* זחילה יסודית מלאה של האתר.
* מיפוי עמודי הלובי השונים + כלל התכנים באתר בנושא הבחירות.
* בדיקתדירוגי התכנים והתנועה שהם מביאים לאתר – benchmark.
ומה לגבי קניבליזציה וכפילויות תוכן?
באתר הלקוח, היה מדובר בתופעה רחבת היקף של קניבליזציה וכפילות תוכן.
לדוגמה, בנושא הבחירות לבד, היו 47 (!) עמודי לובי שונים, כולם רלוונטייים במידה כזו או אחרת לנושא המרכזי הראשי, כאשר תחתם רוכזו בבלאגן שלם כ-1500 עמודי תוכן ומדיה כלליים ללא כל קשר בינהם או הבנה היררכית ברורה.
איך עושים את זה?
כאמור, כל אחד מהנושאים הללו ישב בנפרד ללא שום תלות או קשר לנושאים האחרים – ולכן, כשנקודת המוצא של האתר מתחילה בבלגן כזה – מתחילים ממיפוי כל הנושאים ויצירת אשכול נושאים חדש. עשינו זאת על ידי ביצוע זחילה מלאה של האתר ומיפוי ידני נושאי של הנושא הרחב ותתי הנושאים הנגזרים ממנו.
איך יודעים אילו עמודים אפשר לאחד?
פשוט מאוד – עמודים שלא מהווים ערך כלשהו בפני עצמם, או כאלה שעמדו בתחרות צמודה מדי לעמודים אחרים באתר – אין כל סיבה להשאיר אותם.
לאחר שסיימנו למפות את כל הנושאים, ניגשנו למיפוי עמודים שאפשר לאחד, החלטה שבוצעה על בסיס מדדי הביצוע של אותם עמודים (traffic, backlinks, rankings, behavior metrics).
אפיון עמוד לובי חדש ופעילות שוטפת לאחר עלייתו:
3# שלב האפיון –
* יצירת עמוד לובי מרכז לכל אותם נושאים נגזרים. המטרה הייתה לייצר עמוד לובי הנותן מענה/גישה מהירה וברורה לכל השאלות המרכזיות העולות בנושא הבחירות.
* אפיון היררכית כותרות ברורה המייצרת חלוקה נושאית נכונה בעמוד.
* הסרת רכיב החיפוש (משלא סיפק ערך לעמוד וגולשים).
* הוצאת קישורים פנימיים לכל תתי הנושאים המרכזיים באתר – חלק קישורים מתוך הטקסט החופשי הקיים בעמוד הלובי, וחלק קישורים מתוך אלמנטים קבועים בתוך העמוד (להמחשה, ראו את תרשים האפיון למטה).
* הוספה של שלושה רכיבים חדשים בעמוד: טקסט מבואי מקדים עם קישורים לתתי הנושאים המרכזיים; קישורים לעמודי מפלגות, קישור למערכות הבחירות הקודמות).
* הקישור למאמרים בוצע מהכותרת של המאמר, ולא רק מהתמונה כפי שהיה קודם לכן + הוספנו תקציר קצר לכל מאמר.
לאחר עליית העמוד החדש, עמד בפנינו עמוד לובי עם תשתית המשלבת איחוד רחב של כלל התוכן הקיים באתר בנושא הבחירות, עם נגישות ברורה הן למשתמשים והם למנוע החיפוש לכל תתי הנושאים והמאמרים הנגזרים ממנו.
ומעבר לכך – הרבה פעמים נוטים לשכוח עד כמה חשובה הבנת הלקוח את התהליך, ותאפשר לכם איתו שיח מקצועי ופתוח יותר בהמשך הדרך (כי כמו שכולנו יודעים, תהליך SEO הוא ריצה לטווח ארוך). במקרה הזה, הלקוח הבין והפנים את ההגיון מאחורי האסטרטגיה, ומנקודה זו החלו לפעול לפיה ביומיום.
תכולת האפיון הכללי:
המחשה:
לאחר עליית העמוד החדש, הפנינו את העמוד הישן עם 301, וקישרנו לעמוד מראש עמוד הבית על מנת לפזר אליו PageRank משמעותי מעמוד הבית וקישרנו אליו גם מן התפריט הראשי.זה הוביל לעלייה מיידית למקום ה-21.
לאחר סידור ההיררכיה של עמוד הלובי ועליית המבנה המשופר לאוויר, התפנינו לשלב הבא, והוא הצבת כלל הקישורים באתר באופן רוחבי לפי האסטרטגייה שהתווינו.
התחלנו בהצבת קישורים מכל אחד מהעמודים אליהם מקשר עמוד הלובי. במקביל, קישרנו בחזרה אל עמוד הלובי מכל עמוד תוכן + לנושאים מרכזיים נוספים.
הפעילות השוטפת
לאחר בניית התשתית הראויה, המשכנו באופטימיזציה מחושבת. המטרה שלנו הייתה לכסות באופן תמידי ורציף נושאים שעלו במהלך תקופת הבחירות כדי להישאר רלוונטיים עד כמה שניתן.
דאגנו לייצר מערך קישורים הגיוני בין המאמרים החדשים שעלו לעמודי תתי נושאים אחרים. העלינו רעיונות לנושאים שלא קיבלו התייחסות (תוך שמירה על הזווית של הארגון כמובן) על מנת לספק מענה רחב יותר לשאלות וליישויות שקשורות בבחירות (מפלגות, מערכות בחירות, סוגיות רלוונטיות [חקירות רה”מ, הדתה, מתקפת האסמאסים, פסילות מועמדים, חוק נורווגי, סייבר, מערכת דו גושית, הסתה, לגליזציה] וסוגיות כלליות [נתוני השתתפות כלליים בבחירות, איך הופכים קולות למנדטים]).
הערך שהגולשים קיבלו מפורמט העמוד החדש, החל מקלות הניווט בתוכו וההגעה מתוכו לכלל הנושאים, ועד להרחבת מנעד התשובות לשאלות שניתנו בשאר העמודים והנגשתם באמצעות קישורים רלוונטיים – יצר עליה עקבית בדירוגים האורגניים וביסס את העמוד כאוטוריטה בתחום.
אז מה הלו”ז?
טיימליין דירוגים ותנועה:
26.12.18 – הכרזה על פיזור הכנסת והליכה לבחירות.
27.12.18 – יצירת עמוד לובי ע”ב הפורמט הרגיל של הלקוח בנושא בחירות 2019. דירוג במקום 32.
3.2.19 – עליית עמוד הלובי החדש לפי ההנחיות שלנו. דירוג ראשוני – מקום 22.
10.2.19 – עלייה למקום ה-10.
5.3.19 – עלייה למקום ה-2.
17.3.19 – עלייה למקוםה-1.
21.3.19 – ירידה חזרה למקום ה-2 (אתר הלקוח שלנו לא מספק תכנים בעלי אופי חדשותי – מה שהיה מאוד חשוב לגולשים שרצו לקרוא על הבחירות בזמן אמת. העדכונים היו ברמת נושא/יומי, לא ברמת אייטם/שעתי כמו אתרי חדשות – ובאותה התקופה, הגולשים חיפשו את החדשות החמות ביותר).
27.3.19 – ירידה פתאומית למקום ה-17. (כאשר באמצעות תיקון מהיר חזרנו למקום ה-2 לאחר כמה ימים – ולזה מגיע קייסטאדי משל עצמו!).
31.3.19 – עלייה חזרה למקום ה-2 לאורך כל התקופה ועד יום הבחירות (9.4.19), כולל.
החל מ-5.4 העמוד עלה שוב וביסס את מעמדו היציב במקום הראשון.
עושים היסטוריה:
היסטוריית הדירוגים של הביטוי “בחירות 2019”:
היסטוריית הדירוגים של כלל הביטויים באתר בתקופת הבחירות:
מהרגע שעמוד הלובי התחזק כעמוד בעל אוטוריטה בתחום נושא הבחירות, כל העמודים אליהם קישר התחזקו גם הם – ועלו מבחינת דירוגים.
ה-PageRank מעמוד הלובי בעצם פוזר הלאה, באופן שייצר חשיפה גדולה יותר לאותם תתי נושאים ומאמרים.
(מתנצלים על איכות צילומי המסך- אנחנו ממליצים לפתוח אותם כתמונה נפרדת)
גרף היסטורית דירוג אורגני על כלל הביטויים אותם הגדרנו מראש למעקב:
ובתכלס – יום הבחירות עצמו:
* ביום הבחירות עצמו הגיעו לאתר 64,116 משתמשים (כמות ששוות ערך לכמות משתמשים חודשית בחודש רגיל באתר הלקוח).
* 93% מהם הגיעו אורגנית (!).
* האתר הביא כ-400% יותר משתמשים מאשר בתקופה המקבילה בשנה שעברה, וכ-300% יותר משתמשים מתקופת הבחירות הקודמת.
לסיכום – בפרויקט שהתחיל עם מטרה לצבור הצלחה נקודתית בתקופת הבחירות בלבד, העבודה היסודית הוכיחה את עצמה כאפקטיבית ובעלת ערך עצום גם לטווח הארוך ולפעילות השוטפת של הלקוח. שילוב של תזמון ועבודה נכונה יצרו עמוד עם PageRank משמעותי שנושא פירות לאורך זמן.
נכון, גם פה אנחנו יכולים לראות את השפעת העיקרון המרכזי שמדריך אותנו בעבודת SEO ללקוחות שלנו – עבודה מאורגנת ויסודית שנשענת על מחקר מקדים והיכרות אמיתית עם הלקוחועם הנישה בה הוא מתחרה; הפעם נוסף פרמטר של עבודת אפיון של ממש. כלומר – אפיון האתר באופן הנכון, כשהמאמרים מסודרים באופן שנגיש גם לקורא וגם לאלגוריתם של גוגל בעצם יצר את הקרקע הדרושה למינוף האתר עם תוכן מקצועי ונישתי היישר אל המקום הראשון הנכסף, עבור ביטוי רותח שלמשך כמה שעות גם היה הביטוי המחופש ביותר בישראל.
יש לכם שאלות? מעוניינים בייעוץ? בפעילות בניית קישורים לאתר שלכם או מול הלקוח שלכם? דברו איתנו 😊